DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 18-06-2010
NEDERLANDERS BANGE MENSEN

"Aan een uitvaart van verzekerden verdienen we niet zo veel," zegt Edzo Doeve, directeur DELA, heel eerlijk in NRC. "De verzekering levert het meeste op." En is die verzekering nu echt nodig?


Uitvaartverzekeraars DELA, Monuta en Yarden hebben hun jaarcijfers bekendgemaakt. Alle drie hebben een goed jaar achter de rug. Sinds 2003 is het aantal sterfgevallen gedaald van 142.000 tot 135.00. Hoe langer de verzekerde leeft, hoe hoger de opbrengst.

Rond de 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. "Nederlanders zijn kampioen in het afsluiten van verzekeringen," zegt Jeroen Hinloopen, hoogleraar Industrial Organization aan de Universiteit van Amsterdam in NRX. "Ik denk dat hier heel veel bange mensen wonen." Hinloopen zet dan ook vraagtekens bij de noodzaak van een uitvaartpolis. Uitvaartverzekeraars hebben de neiging de kosten van een uitvaart op te drijven, meent hij. Dit levert voor verzekeraars twee voordelen op: het risico voor consumenten die geen polis hebben lijkt daardoor hoger, waardoor ze alsnog een verzekering willen afsluiten. En: hoe hoger de afgesloten polis, hoe hoger de premie en dus de opbrengst voor verzekeraars. De 'verzekeringsparadox' noemt Hinloopen dat. "Het risico wordt verzekerd bij een instantie die dat risico wil vergroten. Tel uit de winst voor de verzekeraar."



Meer over de zin of onzin van een uitvaartverzekering op:
Oververzekerde Nederlanders
De (on)zin van een natura uitvaartverzekering
Consument betaalt tot 6.000 euro teveel voor uitvaartverzekering
(On)verzekerd doodgaan.

Terug naar archief...