DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 08-04-2010
OOK ROTTERDAM KRIJGT MONUMENT VOOR 'SNIJLICHAMEN'

Rotterdam krijgt twee monumenten voor mensen die hun lichaam aan de wetenschap hebben geschonken. Een op een begraafplaats en een op de universiteit, voor respectievelijk de nabestaanden en de studenten.


Ook in Groningen en Nijmegen staan dergelijke monumenten, in Groningen op de begraafplaats en in Nijmegen op de universiteit. Het Rotterdamse monument dat op de begraafplaats komt wordt een plek met privacy voor de nabestaanden en het monument op de universiteit is om studenten eraan te herinneren dat mensen hun lichaam ter beschikking stellen opdat zij er iets van leren.

Het Erasmus MC liep al langer rond met het idee van een monument, toen er een brief kwam van binnenhuisarchitecte Moniek van Schaik. Zij had zelf geen gedenkplaats voor haar vader, die zijn lichaam ter beschikking had gesteld. Eind dit jaar moeten de monumenten er zijn.

Het monument hoeft niet te dienen als reclame voor het ter beschikking stellen. Het Rotterdamse medisch centrum krijgt ongeveer 150 lichamen per jaar. Soms dreigt een overschot, dan sluit de aanmelding een tijdje. Vooral de laatste jaren melden veel mensen zich aan. De oorzaak is moeilijk te geven. Wellicht speelt de ontkerstening een rol en kijken mensen nuchterder tegen de dood aan. Of willen zij in crisistijden de kosten van een begrafenis op crematie besparen. Mogelijk spelen ook de tentoonstellingen ‘Body Worlds’ Gunther von Hagen en ‘Bodies’ van Roy Glover een rol in het doorbreken van taboes. Daarin waren geprepareerde lichamen te zien.

Wie zijn lichaam ter beschikking stelt, kan er van op aan dat het goed gebruikt wordt. Minimaal een jaar wordt er in gesneden; sommige lichamen of lichaamsdelen gaan zelfs tientallen jaren mee.

Bron: Binnenlandsbestuur.nl

Terug naar archief...