DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 28-04-2009
ROKENDE LENTEMANNEN PLEGEN EERDER ZELFMOORD

Ben je een werkeloze, depressieve, rokende man die in het voorjaar of de vroege zomer is geboren, woon je in noord-Europa en komt zelfmoord voor in je familie, dan heb je statistisch gezien de meeste kans om zelfmoord te plegen.


Het Britse medische tijdschrift The Lancet wijdde deze maand (april) een artikel aan suïcide en de risicofactoren die lijken mee te spelen bij de keuze van suïcide. Die zijn:

- Man zijn.
In ontwikkelde landen plegen mannen twee tot viermaal vaker zelfmoord dan vrouwen. In China – verbazingwekkend mag dat niet zijn, als je bedenkt dat babymeisjes jarenlang ongewenst waren – maken meer vrouwen dan mannen een einde aan hun leven.

- Gebrek aan zonlicht.
Binnen Europa en Japan komt zelfmoord vaker voor in het noorden.

- Verjaren in het voorjaar of de vroege zomer.

- Mensen die in de lente of het begin van de zomer zijn geboren, lopen statistisch meer kans om zelfmoord te plegen. Bovendien valt er een zelfmoordpiek te constateren in het voorjaar.

- Werkloos zijn.
Mensen zonder werk plegen vaker zelfmoord dan mensen met een baan. Ook dat zal niemand verbazen.

- Psychiatrische problemen hebben.
Zo had 90 procent van de mensen die een einde aan hun leven maakten te kampen met psychiatrische problemen. Vooral depressie maakt de kans op zelfdoding 15 tot 20 maal groter.

Familieleden hebben die zelfmoord hebben gepleegd.
Gedrag wordt vaak nageaapd. Dat geldt ook voor zelfmoord. Als je dat eerder hebt meegemaakt in de familie, of als andere in je omgeving zelfmoordneigingen vertonen, dan kun je geneigd zijn dat zelf ook als ‘een gemakkelijke uitweg’ uit problemen te zien.

- Roken.
Uit ander onderzoek uit 2009 blijkt dat rokers eerder geneigd zijn tot zelfmoordgedachten dan niet-rokers.

Wereldwijd maken elk jaar minstens een miljoen mensen een einde aan hun eigen leven. Dat is gemiddeld één zelfdoding per 40 seconden.

Terug naar archief...