Vind een onderneming of instelling

Zoek op naam/zoekwoord:   en/of plaats: Zoek >

HQ Thanatopraxie

Contactgegevens:

BezoekadresRepensestraat 2
4184CE Opijnen
PostadresRepensestraat 2
4184CE Opijnen
 
Telefoon+31 623 265 059
E-mailpauline.wouters@hq-thanatopraxie.nl
Webhq-thanatopraxie.nl
Omschrijving:

Begraven of cremeren?
Thuis opbaren of in een uitvaartcentrum?
Wilt u een opbaring met of zonder koeling?

De vragen die u krijgt van uw uitvaartverzorger.
Sinds 1 jan 2010 is het ook mogelijk om uw dierbare op te baren zonder koeling, namelijk door middel van een thanatopraxiebehandeling (lichte balseming).


Het lichaam van de overledene licht balsemen?

Dat wordt toch alleen gedaan bij leden van het Koninklijk Huis? Werd Koningin Juliana niet gebalsemd?
Ja, de leden van het Koninklijk Huis werden en worden inderdaad gebalsemd, maar sinds 2010 is een lichte balseming voor iedereen mogelijk.

Het verschil tussen balsemen en licht balsemen (thanatopraxie) is de concentratie vloeistof. Bij balsemen is de concentratie zo hoog dat het lichaam niet vergaat. Bij de lichte balseming is de concentratie vloeistof een stuk lager en zal na een aantal dagen de werking van de vloeistof afnemen en het natuurlijke proces zijn werk gaan doen. Hierdoor kun je, net als bij een opbaring op een koeling, achteruitgang gaan waarnemen. Dit zal alleen veel langzamer gaan dan wanneer het lichaam van de overledene gekoeld wordt.

Pauline Wouters en Hans Hartman zijn beide gediplomeerd thanatopracteur. Dit houdt in dat zij de opleiding Thanatopraxie, de officiële term voor een lichte balseming, met succes hebben afgerond. Sindsdien verzorgen zij behandelingen door heel het land en op elke gewenste locatie. Zo kan de behandeling plaatsvinden in een mortuarium, uitvaartcentrum, maar ook gewoon bij mensen thuis. Pauline en Hans beschikken allebei over alle benodigde materialen en werken met verschillende vloeistoffen waaronder ook de formaldehyde-vrije producten. Al de vloeistoffen die worden gebruikt zijn volledig biologisch afbreekbaar en vormen geen belasting voor het milieu. Dit heeft tot gevolg dat er na een lichte balseming door ons ook op een natuurbegraafplaats begraven mag worden.

Maar wat houdt dat nu eigenlijk in, zo’n lichte balseming?

Na een lichte balseming wordt het ontbindingsproces tijdelijk stilgezet. De behandeling is het beste uit te leggen aan de hand van het voorbeeld van een nierdialyse. Daarbij wordt het bloed buiten het lichaam gebracht, gereinigd en weer terug in het lichaam gebracht. Bij een lichte balseming wordt in plaats van het schone bloed een balsemvloeistof teruggebracht die de ontbinding tijdelijk stillegt. Dit wordt gedaan door middel van een kleine incisie in de hals en een gaatje in de buik. Hierdoor is het mogelijk om de overledene op te baren zonder koeling. Dit kan zelfs bij hoge temperaturen. Op deze manier is het mogelijk voor nabestaanden om afscheid te nemen in een fijne, warme omgeving bij kamertemperatuur en zonder het hinderlijke gebrom van een airco en koeling. Bovendien kunnen de nabestaanden na een lichte balseming zelf de plaats en de houding kiezen waarin de overledene wordt opgebaard. Een lichte balseming heeft ook cosmetische voordelen. Soms is het lichaam na het overlijden blauw verkleurd wat voor een naar aangezicht zorgt. Door een lichte balseming kan de kleur weer verbeteren zodat het toch mogelijk is om de overledene zichtbaar op te baren.


Maar is een dergelijke behandeling wel betaalbaar voor de gemiddelde Nederlander?

De kosten van een lichte balseming zijn ongeveer gelijk aan de kosten van koeling. Tevens worden de kosten van een lichte balseming vergoed vanuit een verzekering.

Www.hq-thanatopraxie.nl

Wij zijn 24/7 bereikbaar op tel 06-23265059
Email: pauline.wouters@hq-thanatopraxie.nl


Foto's:
     
Kaart & route:

Route vanaf: