nieuws

Facultatieve
Sponsors

Asociaal rijgedrag rond rouwstoeten

31 maart 2021

Het komt helaas regelmatig voor dat mensen geen respect kunnen opbrengen voor mensen die rijden in een rouwstoet. Automobilisten zijn niet bereid om een paar seconden te wachten en doorkruisen daarom rouwstoeten of halen ze op een asociale manier in. Uitvaartondernemer Louis Scholten uit Vroomshoop roept mensen op om respect te tonen voor rouwstoeten.

In Dagblad Tubantia legt hij uit dat hij bijna bij elke rouwstoet meemaakt dat er geen eerbied en respect wordt getoond naar nabestaanden. Het egoïstische gedrag van automobilisten zorgt voor irritaties, maar vooral ook verbazing over het feit dat mensen geen een respect hebben voor rouwenden. Scholten hoopt dat mensen zich meer bewust worden dat ze rouwstoeten de ruimte moeten geven. In dagblad Tubantia zegt hij, ‘heb even geduld en toon een beetje respect’.

Verkeersregels rouwstoeten

Rouwstoeten zijn doorgaans te kennen aan de zwarte vlaggetjes die bevestigd zijn aan de auto’s die achter een rouwauto aanrijden. Sinds 1 juli 2010 mag een rouwstoet niet meer worden doorsneden. De regeling geldt alleen op gelijkwaardige kruisingen, dus zonder verkeerslichten, voorrangsborden of haaientanden. Weggebruikers op een gelijkwaardige kruising moeten dus voorrang verlenen aan de volgauto’s van een rouwstoet. Dat moet ook wanneer de rouwstoet van links komt of afslaat. Voor het eerste voertuig in de rouwstoet (doorgaans de lijkwagen) gelden de normale voorrangsregels, deze mag dus niet zomaar voorrang nemen.

De regeling geldt niet op voorrangskruisingen, rotondes en kruispunten met verkeerslichten. Daarom moeten de auto’s van een rouwstoet altijd stoppen voor een rood verkeerslicht en moeten zij voorrang verlenen aan het verkeer op een voorrangsweg of rotonde. Om dezelfde reden geldt de regeling ook niet op invoegstroken en uitritten.

Uitgebreidere informatie over de verkeersregels voor rouwstoeten vindt u in de infotheek van Uitvaart.nl .

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE