nieuws

Facultatieve
Sponsors

Eco-vriendelijk einde: de staat Washington is de eerste die menselijke compostering toestaat

22 mei 2019

Wetgeving maakt het uitvaartlocaties mogelijk om 'natuurlijke organische reductie' aan te bieden, waardoor een lichaam wordt omgezet naar ongeveer 2 kruiswagens compost.

Gouverneur Jay Inslee ondertekende de wetgeving dinsdag, waardoor Washington de eerste staat was die compostering goedkeurde als alternatief voor het begraven of cremeren van menselijke resten.

Het biedt erkende uitvaartfaciliteiten de mogelijkheid om "natuurlijke organische reductie" aan te bieden, waarbij een lichaam, vermengd met stoffen zoals houtspaanders en stro, in een tijdsbestek van enkele weken wordt omgezet in een grondstof van ongeveer twee kruiwagens.

Geliefden mogen de aarde verspreiden, net zoals ze de as van iemand die gecremeerd is, kunnen verstrooien - of zelfs gebruiken om groenten of een boom te planten.

"Het geeft betekenis en nut aan wat er na de dood gebeurt met ons lichaam," zei Nora Menkin, directeur van de in Seattle gevestigde People's Memorial Association, die mensen helpt bij het plannen van begrafenissen.

Supporters zeggen dat de methode een milieuvriendelijk alternatief is voor crematie, waarbij kooldioxide en deeltjes in de lucht vrijkomen, en conventionele begraving dat zorgt voor ruimtebeslag en waarbij allerlei chemische stoffen in de grond terecht komen.

Katrina Spade van het bedrijf Recompose bedacht het idee voor composteren van de mens, en baseerde het op een praktijk die boeren al lang hebben gebruikt om vee te vernietigen. Ze paste het proces aan en ontdekte dat houtsnippers, alfalfa en stro een mengsel van stikstof en koolstof creëerden dat de natuurlijke afbraak versnelt wanneer een lichaam in een speciaal vat met gecontroleerde temperatuur en vochtigheid wordt geplaatst en wordt rond gedraaid.

De nieuwe wet in de staat Washington, die in mei 2020 van kracht wordt, heeft naast compostering ook alkalische hydrolyse (ofwel resomatie toegevoegd, een proces dat al legaal is in 19 andere staten. De laatste gebruikt hitte, druk, water en chemicaliën zoals loog om resten te verminderen.

Ook in Nederland zijn er ideeën en initiatieven om het menselijk lichaam na de dood terug te geven aan de natuur en een rol in de bemesting te laten spelen. Zo lanceerde Amstel uitvaarten samen met BDK Media tijdens de Uitvaartbeurs Amsterdam in 2017 de grafmoestuin.

Voor meer ideeën en informatie over de groene uitvaart, kijk op http://www.groeneuitvaart.nl

Bron: The Guardian.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel