nieuws

Facultatieve
Sponsors

Een duurzame uitvaart: hoe doe je dat?

17 mei 2019

Duurzaamheid is een hip thema. Veel mensen zijn tegenwoordig bezig met hun leven op allerlei manieren te verduurzamen: bewuste voedingskeuzes maken, energieneutraal wonen, afval scheiden en reduceren, de mogelijkheden zijn oneindig. Kortom, duurzaam leven is een populair onderwerp. Hoe zit het met een duurzaam einde? Heeft u daar wel eens over nagedacht? Wij laten u hier zien hoe u een duurzame uitvaart kunt organiseren.

Duurzame kist

Bij een duurzame uitvaart zullen veel mensen waarschijnlijk meteen denken aan een duurzame kist. Niet gek, want de mogelijkheden voor duurzame kisten nemen in rap tempo toe. Wat is een duurzame kist? Een duurzame kist is gemaakt van bijvoorbeeld een snelgroeiende en/of binnenlandse houtsoort, of een ander materiaal zoals karton. Een duurzame kist is niet gelakt of gelijmd en de bekleding is bijvoorbeeld gemaakt van natuurlijke materialen zoals hennep-, bamboevezels, jute of linnen met een keurmerk.

Begeleiding in duurzame keuzes

Een duurzaam laatste afscheid houdt natuurlijk niet op bij alleen een milieuvriendelijke kist. U kunt het laatste afscheid nog op veel meer manieren verduurzamen. Uitvaartondernemer Rebel werkt samen met Stichting GreenLeave. GreenLeave is een samenwerking van uitvaartverzorgers, dat zich inzet om een duurzame uitvaart makkelijker en toegankelijker te maken. Samen begeleiden we u in verdere duurzame keuzes bij het regelen van een uitvaart.

Wat kunt u verder verduurzamen?

De kist is een duidelijk onderdeel dat verduurzaamd wordt. Welke duurzame aanpassingen kunt u verder doen? Denk bijvoorbeeld aan: recyclebaar papier voor rouwkaarten, een biologisch afbreekbare lijkwade, lokale en/of biologische catering, begraven op een natuurbegraafplaats of een groene rouwstoet naar de begraafplaats toe.

Wat is duurzamer: begraven of cremeren?

De milieu-impact van begraven en cremeren ontloopt elkaar niet veel. Het grote verschil kan gemaakt worden in alle keuzes rond de uitvaart tezamen. Dus de eerder genoemde: materiaal van kist, rouwkaarten, catering, lijkwade, groene rouwstoet. Daarnaast zijn er twee nieuwe technieken in ontwikkeling: resomeren en cryomeren zijn veelbelovende milieuvriendelijke technieken. Omdat deze technieken nog niet heel veel worden toegepast is het nog niet helemaal duidelijk hoe deze zich verhouden ten opzichte van het gangbare begraven en cremeren.

Wilt u meer weten over een milieuvriendelijke en duurzame uitvaart? Neemt u een kijkje op de website van begrafenisonderneming Rebel: lees meer over hun vijf duurzame kernprincipes en neem contact op voor vrijblijvend duurzaam advies.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel