Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kan thuis opbaren als er een donorcodicil is?


15 mei 2012

Vraag nummer: 28271

Als je een donorcodicil hebt kun je dan toch later thuis opgebaard worden?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Zeker is dat mogelijk. Op de site http://www.donorvoorlichting.nl/donor-ja-nee/over-donor-worden/afscheid-nemen staat de volgende informatie:

Afscheid nemen
Er is altijd voldoende tijd voor afscheid van de overleden dierbare. Bij de donatie van organen kunnen de nabestaanden zowel voor als na de donatie afscheid nemen. Ook hoeft de begrafenis of crematie niet uitgesteld te worden vanwege de donatieprocedure. De overledene blijft soms een halve tot een hele dag langer in het ziekenhuis. Dit hangt af van de organen of weefsels die worden gedoneerd.

Opbaren altijd mogelijk
Het uitnemen van organen en weefsels gebeurt met grote zorgvuldigheid en respect voor de overledene en de nabestaanden. Het lichaam van de donor kan dan ook gewoon worden opgebaard, thuis of in een rouwcentrum. Wel moeten de nabestaanden van een donor van vitale organen bedacht zijn op de zeer bleke kleur van de overledene. Die wordt veroorzaakt door bloedverlies bij de donatieoperatie.

Ook bij donatie van huid
Huid kan van het hele lichaam worden afgenomen, maar wordt nooit afgenomen van die gedeeltes, die bij het opbaren zichtbaar zijn. Dus niet van het hoofd of het gezicht, de hals of de handen. In verreweg de meeste gevallen wordt huid gebruikt van de rug en van de achterkant van armen en benen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Of bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > Reportages > Uitvaartvoorlichting.
Bijvoorbeeld over het ter beschikking stellen van je lichaam aan de wetenschap na overlijden (ontleding).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >