Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Goedkope begrafenis


16 november 2002

Vraag nummer: 1562  (oude nummer: 1926)

Thu Dec 14 11:46:00 2000

Ik ben inmiddels de 50 gepasseerd en heb geen overlijdensverzekering. Mijn nabestaanden weten dat ik niet van poespas houdt en dat ik zo eenvoudig en goedkoop mogelijk begraven wil worden.
Wat kan ik het beste doen? alsnog nu een overlijdensverzekering pakken of wat geld achter de hand houden voor de begrafenis. Waar kan ik de goedkoopste begrafenis regelen? Aan welk bedrag moet ik dan ongeveer denken?
Ik spreek trouwens wel elke keer over begrafenis, maar het mag ook crematie zijn. Het kan me echt helemaal niets schelen als ik dood ben, al dumpen ze me in de Maas. Als ik van u hoor dat uiteindelijk begraven het goedkoopste zou zijn, ga ik in ieder geval al zelf mijn kist timmeren.
Alvast bedankt voor uw tijd en moeite.
J.H. Salimans

Antwoord:

Thu Dec 14 23:52:19 2000

Geachte heer Salimans,

Uw wens is helder: geen poespas en goedkoop. Maar het gaat er bij een uitvaart niet alleen om wat u wilt, maar ook wat uw nabestaanden graag willen. Dat wil zeggen: u bent de baas en u mag beslissen. Stel dat u getrouwd bent en uw vrouw zegt dat ze graag heeft dat ze begraven wordt en met u in 1 graf wil, dan ziet het plaatje er toch anders uit dan wanneer u niet (meer) getrouwd bent en geen kinderen hebt. Of wanneer u getrouwd bent en denkt "Nou wil ik later wel eens rust hebben en niet samen in 1 graf, we hebben lang genoeg samen in bed en op de bank gezeten." Of wanneer u kinderen hebt en die zeggen "Pa, we denken zo toch wel aan je, zonder dat we de asbus op de schoorsteen hebben of onder dat we nog eens op een begraafplaats komen". Dat is anders dan wanneer ze nog eens bij een graf willen komen janken. Ik zeg het even wat cru allemaal, maar ieders persoonlijke omstandigheden zijn anders en normaal gesproken moet je daar toch een beetje rekening mee houden.

Maar uw vraagsteling is een uitdaging.
Hoe begraven of cremeren we iemand zo goedkoop mogelijk? Dat kan door geen uitvaartondernemer in te schakelen, maar zelf dingen te laten regelen als het aanvragen van een verlof voor begraven of crematie bij de gemeente en zelf een kist ergens vandaan te halen en zelf een afspraak te maken met het crematorium of de begraafplaats. U laat geen aula gebruiken en men baart u thuis op bed op en brengt u zo snel mogelijk naar de begraafplaats of het crematorium. Je hoeft geen lijkauto te gebruiken: een aanhangwagen of bakfiets kan ook. Maar in sommige gemeenten is het in de APV verboden.
Cremeren zonder poespas zoals aulagebruik en kopje koffie kost zo'n fl. 1.250,-.
Een plek in een algemeen graf voor 10 jaar kost afhankelijk van de gemeente ook rond de fl. 1.250,- Op een algemeen graf hoeft ook niet per se een monument.

Als je het heel simpel houdt en kinderen of vrienden hebt die het allemaal doen en regelen en u timmert zelf een kist, dan kunt u voor zo'n fl. 1.500,- klaar zijn.
Ik moet er wel bij zeggen dat het best veel werk oplevert. Als u een kist timmert, kun je niet zomaar wat triplex gebruiken. Hij moet stevig zijn en niet kieren. Niet alle spaanplaat is toegestaan. Vurehouten planken kan. Hij moet een bepaalde bekleding van binnen hebben, om vocht van het lichaam op te vangen. U (en ik) bestaan voor een groot deel uit water. Als dat gaat druppen is dat vervelend voor de mensen die de kist dragen. Houtkrullen en doeken e.d. om vocht op te vangen en vast te houden kan gebruikt worden.
Zelf iemand opbaren is ook een kunst. U moet bedenken dat de sluitspieren niet meer werken. Dan moet je wel een zekere ervaring en handigheid hebben om er geen ontzettende kliederzooi van te maken.
De vraag is of je dat allemaal zelf moet doen en voorbereiden (als u die kist nu al zelf maakt, staat hij wel 30 jaar op zolder of in de garage in de weg) om een paar gulden te besparen. U weet dat een doodshemd geen zakken heeft, dus of er na uw dood nu fl. 1.000,- meer of minder op het spaarbankboekje overblijft, daar hebt u zelf niets aan.

Er zijn ook uitvaartondernemingen die alles regelen voor een bedrag van fl. 3.000,- tot 3.100,-. Dan zorgen ze dat u onder de grond komt of dat u gecremeerd wordt. Zulke bedrijven adverteren wel eens in de krant of in der Gouden Gids. Maar dan kan er niemand in het mortuarium nog eens een keer naar u kijken en kunnen ze niet na afloop van uw begrafenis of crematrie een kop koffie drinken of een borrel nemen.
Zou ik niet doen. Want het laatste wat uw bekenden dan van u zeggen is: wat een krent. Dat is niet leuk.
Als ik u was zou ik inderdaad niet veel geld uitgeven aan een duurdere kist of volgauto's, maar wel aan de borrel. Daar zou ik persoonlijk nou nóóóóóit op bezuinigen. Na vele jaren denken uw bekenden dan nog met plezier aan uw uitvaart (en u) terug. U weet dat als ik vragen in deze rubriek beanwoord, dat ik niet altijd alles even zwaarmoedig zie. Ik wil ook graag meedenken over een goedkope uitvaart. Maar dit meen ik heel serieus: bezuinig niet op de koffie of borrel achteraf.

Als je het nou niet heel krenterig wil doen en andere mensen in uw omgeving niet met rotklussen wilt opzadelen, dan moet je gewoon een uitvaartverzekering nemen of een fiscaal aftrekbare storting doen in een depositofonds, bijvoorbeeld bij de Stichting Grafzorg Nederland, en de zaak afkopen. U kunt ook natuurlijk geld gewoon op de bank laten staan, maar dan staan uw nabestaanden toch voor de vraag: hoe moet het nu precies. U kunt ze die vraag besparen door bij de verzekering of uitvaartondernemer uw wensen precies vast te laten leggen. Ik sprak gisteren op een congres een aantal uitvaartondernemers en die vertelden dat er in 9 van de 10 gezinnen toch vaak onenigheid ontstaat omdat er dan vaak toch weer mensen zijn die het anders willen dan de anderen willen of dan de overledene wilde. Mijn advies: leg het vast en voorkom latere ruzies. Als het vast ligt hebben ze maar te accepteren dat u het zo wilde.

Een gemiddelde begrafenis of crematie kost op dit moment fl. 8.000,-. Als je het gewoon simpel zonder poespas houdt en geen dure kist en geen extra volgauto's e.d. hebt, dan is het uit te voeren met een basisverzekering. De natura-verzekeraars hebben een basis-pakket van zo'n fl. 5.500,- gulden. Dan hebt u die goedkope en eenvoudige begrafenis te pakken die u zoekt.
Of dat je het dan moet afkopen door een 1 keer bijvoorbeeld fl. 3.000,- op tafel te leggen, dan wel dat je premies betaalt, is deels een kwestie van smaak. Als je nu echt op de centen let, is afkopen goedkoper. Want premies innen en administratief verwerken is voor een verzekeraar ook duurder dan in 1 keer afhandelen en in het archief stallen. Als u nu bijvoorbeeld 55 bent en u overlijdt op uw 85e, dan denk ik dat afkopen achteraf gezien goedkoper was dan premies betalen. Maar als u over 5 jaar dood gaat (laten we hopen van niet), dan waren premies goedkoper, want die zijn dan maar 5 jaar betaald. Ik persoonlijk zou het afkopen. Wel zou ik nog wat geld apart houden en zeggen dat dat gebruikt moet worden om na afloop van die uitvaart nog eens flink herinneringen op te halen.

mr W.G.H.M. van der Putten

14 december 2000

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >