Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Eigen euthanasie-verklaring niet rechtsgeldig?


15 juni 2014

Vraag nummer: 38791

Een zelf opgestelde euthanasie-verklaring is niet rechtsgeldig volgens mijn huisarts en moet bestelt worden via de vereniging vrijwillige Euthanasie. je moet lid worden en per jaar betalen en voor de verklaring betaal je 10 euro. hoe zit dat?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De bewering dat een zelf opgestelde verklaring niet rechtsgeldig is, is volslagen onzin. Iedereen kan en mag altijd een eigen verklaring gebruiken, die hij of zij zelf heeft bedacht. Daarom bieden wij op deze site ook een (door mij) zelf opgestelde Euthanasieverklaring aan. Niet als model, maar als richtlijn voor een zelf op te stellen verklaring.

Maar het is wel zo dat iemand die zelf een verklaring opstelt, het misschien niet goed doet of zo doet, dat twijfel kan ontstaan. Er niet aan denkt om de verklaring te dateren, bijvoorbeeld. Of niet ondertekent. Of niet goed omschrijft voor welke situatie(s) de verklaring bedoeld is.

Daarom kan het toch verstandig zijn om een voorbeeld van de NVVE te gebruiken. Om het meest correcte voorbeeld te hebben, dat ook uitgetest is in praktijksituaties en in jurisprudentie. Dat verwacht ik althans van de NVVE.
Daarom adviseer ik zelf ook altijd om lid te worden van de NVVE en hun model te gebruiken. Het lidmaatschap kost meen ik slechts EUR 17,50 en het model EUR 10,-. Dan heb je voor 27,50 een goed voorbeeld. Daar kun je het niet voor laten, als het er op aan komt. En steun je ook nog eens een goed doel, want ik denk dat veel mensen wel achter de uitgangspunten van de NVVE staan.

Deze site gaat over de uitvaart en deze adviesrubriek over de regels voor begraven en cremeren. Dat is dus de situatie NADAT mensen zijn overleden. Het overlijden zelf is een medische kwestie en euthanasie dus ook. Omdat er toch veel vragen over komen, geven we wel enige informatie, maar wij pretenderen geen medici en geen specialisten te zijn. Daarom verwijs ik op dit punt graag naar de NVVE.

Als het iemand alleen om het model van de NVVE gaat, kan men natuurlijk meteen het lidmaatschap weer opzeggen. Je hebt dan immers de tekst van het model. De tekst is waarschijnlijk ook te gebruiken voor familie en bekenden.
Maar ik adviseer wel om met enige regelmaat - zeg om de 5 of 10 jaar - te controleren of het model niet verouderd is.

Overigens merk ik op dat het hebben van een verklaring niet altijd een garantie is dat hij ook wordt uitgevoerd. Een arts gaat niet alleen op een schriftelijke verklaring af, maar moet ook op het moment dat euthanasie eventueel in beeld is controleren of sprake is van ondraaglijk lijden en wat de wens van de patiƫnt is. Een bekend probleem is bijvoorbeeld dat bij een dementerend iemand vaak niet meer vast te stellen is, wat diens wens is. Vooraf zeggen (en schrijven) mensen soms "Als ik mijn kinderen niet meer kan herkennen, hoeft het leven niet meer voor mij". Maar als het dan zo ver is, is soms geen sprake (meer) van ondraaglijk lijden.
Ik denk dat leden van de NVVE in dit soort moeilijke situaties ook steun kunnen hebben aan de NVVE. Al was het soms maar om zeker te weten dat er geen alternatief is. Het lidmaatschap van de NVVE kan dus om meer redenen zinvol zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie in de Franse Ardennen voor 2 tot 12 personen.
www.vakantiehuis-ardennen.info

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >