Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ruimen na heropening kerkhof


7 maart 2004

Vraag nummer: 2949  (oude nummer: 4091)

Geachte heer van der Putten,

In 1964 is zowel mijn vader als grootvader overleden, zij zijn destijds begraven op het RK kerkhof te Coevorden.
Mijn vader is in een enkel graf en mijn grootvader in een dubbelgraf begraven, mijn grootmoeder is in 1988 overleden en bijgezet in het dubbelgraf.
Destijds zijn naar wat ik van mijn inmiddels in 2002 overleden moeder heb gehoord de graven gekocht, echter hiervan zijn zowel bij ons als bij de beheerders en bestuur van het kerkhof geen bewijsstukken te vinden, de toenmalige beheerder heeft hiervan (naar zeggen van het bestuur) geen administratie bijgehouden.
Mijn moeder is gecremeerd en de urn is in het enkelgraf van mijn vader bijgezet, waar ook direct een nieuwe grafsteen is opgekomen (2003)

Nadat het kerkhof vele jaren niet in gebruik is geweest ( het kerkhof was vol), heeft men een aantal jaren geleden echter besloten om het kerkhof te heropenen.
Dit heeft tot gevolg dat men nu probeert om de nabestaanden van de overledenen te bewegen om de grafrechten te verlengen per 01-01-2005 (dit geldt voor bijna alle graven) met de daarbij behorende kosten van 196,- euro per graf voor 10 jaar of als men dit niet wil over te gaan tot ruiming van de graven.

Graag zou ik het volgende willen weten:

Als beide partijen niet kunnen aantonen dat het graf is gekocht (dus voor eeuwig), kan men dan van ons eisen dat er opnieuw grafrechten moeten worden betaald.
En als men geen betaling wenst te doen, kan men dan het graf ruimen zonder dat hiervoor door de nabestaanden uitdrukkelijk toestemming is verleend.

Antwoord:

Geachte heer,

De partij die meent een recht te bezitten, is de partij die moet aantonen dat hij dat recht heeft. U bent degene die moet aantonen dat uw moeder het recht op een 'eeuwig' graf had. De parochie hoeft niet aan te tonen dat uw moeder het niet had.

Overigens is een gekocht graf niet altijd zonder meer een 'eeuwig' graf. Vaak is een graf ook uitgegeven onder de beperking dat het grafrecht verviel als de begraafplaats gesloten was, of als het uit de exploitatie werd genomen.
Zie vele vragen in de sub-rubriek Eigen graf en Graf ruimen.

Kortom: als u niet kunt aantonen dat er nu nog een grafrecht is, dan houdt het op, vrees ik. Men kan dan inderdaad van u eisen dat er opnieuw grafrechten worden betaald. En wel voor 10-jaarlijkse verlengingen.

Als er geen grafrecht door een rechthebbende kan worden aangetoond, dan kan inderdaad een graf worden geruimd zonder uitdrukkelijke toestemming van nabestaanden. Nabestaanden hoeven nimmer uitdrukkelijk toestemming te verlenen. Als er geen rechten op het graf rusten, beslist het bestuur van de begraafplaats. Waarom zouden nabestaanden toestemming moeten geven, ook als er geen grafrecht meer is? Als dat zo zou zijn, zou nooit iemand grafrechten hoeven verlengen en betalen, want dan zouden graven altijd 'onaantastbaar' zijn. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Overigens, los van uw situatie, is het een goede zaak als een begraafplaats weer in gebruik wordt genomen. Dat voorkomt in de regel verloedering.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >