Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ruimen/herbegraven (en eigen termijn grafrust 20 jaar van begraafplaats)


23 mei 2006

Vraag nummer: 4471  (oude nummer: 8059)

Geachte heer van der Putten,

Ik kreeg het verzoek van een dochter, om het graf te ruimen waar een vader en zoon begraven zijn. Deze stoffelijke resten, willen zij laten herbegraven, zodat er een derde overledene bijgezet kan worden. De laatste overledene is bijgezet in februari 1986 en wij hanteren 20 jaar grafrust. Mogen twee overledenen in één kist begraven worden? Als dit niet het geval is, kan dat dan ook één kist zijn, die gescheiden is door een wand in de kist? Kan er wettelijk geruimd worden, ondanks wij 20 jaar grafrust hanteren? Uiteraard laat ik de opdrachtgeefster toestemming aan de burgemeester vragen.

Met vriendelijke groet,

Luuk Buijs (beheerder begraafplaats te Halfweg)

Antwoord:

Geachte heer,

Er kan wettelijk geruimd worden, ondanks dat uw begraafplaats 20 jaar grafrust hanteert. Die 20 jaar is een interne regel, beter gezegd maatregel, die geen juridische betekenis voor of tegenover derden heeft. Het betekent alleen dat u normaal gesproken een graf niet binnen 20 jaar zult ruimen. Wel, dat is een eigen keuze. Maar bijvoorbeeld de burgemeester kan, als iemand na 10 jaar een opgraving en herbegraving elders wenst, gewoon direct verlof verlenen.

Die 20 jaar kan wel een basis krijgen, als in het reglement staat dat een graf op verzoek van de rechthebbende geschud kan worden na 20 jaar na de laatste begraving in het graf. Dan kunt u wel 20 jaar aanhouden. Maar die termijn geldt dan alleen voor de graven die zijn uitgegeven toen deze bepaling al in het reglement stond. Voor oude graven die men kon schudden geldt het dan nog niet.
En dan hebben we het over schudden (= vorm van ruimen) en niet over opgraven en herbegraven.

Ik snap overigens het probleem niet, als u zegt dat de laatste overledene in februari 1986 begraven is, in relatie tot de 20 jaar grafrust. Die 20 jaar is nu dan toch om?

Als men de vader en de zoon dieper in hetzelfde graf begraaft, is sprake van schudden, een vorm van ruiming, waarbij het niet van belang is dat zij nog langer individueel worden begraven. De stoffelijke resten kunnen samen in één kist, als men de wenst. Maar er is eigenlijk geen kist nodig. Maar men kan ook aparte kisten gebruiken. Net wat men wil. Als geen sprake zou zijn vanscbudden/ruimen van het graf, maar van een opgraving en herbegraving, dan zouden de vader en de zoon wél ieder apart in een eigen kist op een eigen diepte in het graf begraven moeten worden.

Voor het schudden is geen toestemming van de burgemeester nodig. Voor het gvoel van het familie is het een herbergaving - dat is het emotioneel mooie van schudden - maar juridisch is het na 10 jaar gewoon het ruimen van het graf.

Ik verwijs nog eens naar de uitgave 'Handleiding Opgraven en Ruimen' van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen, die o.a. is opgenomen in het 'Thematisch Handboek Lijkbezorging' (uitg. Vermande/SDU, http://www.sdu.nl/subsites/uitvaartwezen/index.jsp ).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >