Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ruimen eeuwig graf


9 januari 2004

Vraag nummer: 2786  (oude nummer: 3727)

Geachte meneer van der Putten,
Ik heb een vraag n.a.v. vraag 1838. Daarin staat dat een eeuwig graf niet kan worden geruimd zonder toestemming van de rechthebbende, dat is duidelijk. Maar wanneer je weet dat de rechthebbende is overleden en ook zijn/haar partner, kinderloos, mag je dan nog steeds niet ruimen? Er zijn geen kinderen en kleinkinderen. Volgens mij is het dan voldoende om een aantal oproepen in de krant en een lange tijd een bordje op het graf te plaatsen. Of heb ik dat fout. Het heeft dan toch niets meer te maken met het op naam staan van een graf maar met het niet aanwezig zijn van de rechthebbende.
In vraag 1852 zegt u dat je er na een grote zoektocht wel vanuit mag gaan dat er geen rechthebbende meer is als er jarenlang geen reactie op de oproepen komt. Er kan dus geruimd worden. Maar geldt dit dan ook voor de eeuwige graven?

BVD

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is niet zonder meer zo dat de gemeente een graf mag ruimen als de rechthebbende overleden is en geen opvolger heeft. Dat mag alleen als het ten tijde van het uitgeven van het graf ook een voorwaarde was dat er binnen 6 of 12 maanden na het overlijden een opvolger moet zijn. Niet als dit een voorwaarde is die op een later tijdstip in de beheersverordening is opgenomen. Dan geldt die voorwaarde niet voor de oudere graven.
Maar... juridisch kan dat wel zo zijn, maar feitelijk is er dan niemand meer die zegt dat de gemeente zich aan de oude regels/voorschriften moet houden en niemand meer die protesteert als de gemeente tóch ruimt.

Hoe weet je dat een rechthebbende is overleden? Je kunt een soort steekproef doen door rechthebbenden op graven om de zoveel tijd (eens in 5 jaar bijvoorbeeld) aan te schrijven en te vragen om te reageren om te kijken of het adres nog actueel is. Veel rechthebbenden wonen in de gemeente zelf. Als u twijfelt of zij nog leven, kunt u zelf in het bevolkingsregister nagaan of dat het geval is. Als dat niet meer het geval is, kan bij het graf een bordje worden geplaatst. Oproepen in de krant zijn meer aan de orde bij grootschalige ruimingen en dergelijke, niet om nabestaanden van 1 individueel graf op te sporen. Je kunt dat nog wel eens doen op de gemeentepagina in een lokale krant, maar niet in dure paginabrede advertenties in een landelijk dagblad. Kosten en baten mogen in verhouding zijn. Als iemand zelf verzuimt om een verhuizing door te geven, is het natuurlijk onredelijk als een gemeente duur zou moeten adverteren om die persoon op te sporen. Maar niet om in het telefoonboek te kijken, of om het bevolkingsregister in de eigen of een andere gemeente te raadplegen.
En het hangt er ook van af of je als gemeente zelf vele jaren slordig bent geweest in het actueel houden van het adressenbestand, of niet. Bij een grote 'inhaalslag' ligt het meer voor de hand om langdurig(er) oproepen en bordjes te plaatsen, dan wanneer je wél bij bent en nu alleen van 1 of 2 graven nog opvolgers zoekt.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >