Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten ruimen van graf


13 februari 2007

Vraag nummer: 4631  (oude nummer: 8854)

De grafrechten op het graf zijn verlopen en het graf kan worden geruimd. Vraag 1. Wie moet ruimen?
Vraag 2. Voor wie zijn de kosten van het ruimen?
Vraag 3. Is dat ergens geregeld en zo ja waar?
B.v.d. F.Hermans.

Antwoord:

Geachte heer.

Niemand móet ruimen. De houder van een begraafplaats die de ruimte van een graf niet nodig heeft, hoeft het graf niet te ruimen. Als hij de plek nooit nodig heeft, hoeft hij nooit te ruimen.
Ruiming gaat vaak in twee fasen; eerst wordt het monument verwijderd. Een verstandigde begraafplaatshouder doet dit vrij snel, want anders is hij aansprakelijk voor ongelukken met dit monument, bijvoorbeeld als het bij een storm omvalt op een buurgraf en daar schade veroorzaakt. De tweede fase is het ruimen van de inhoud van het graf. Dat gebeurt gewoonlijk pas later of zelfs veel (tientallen jaren) later.

Ruiming gebeurt bij algemene vakken op grote begraafplaatsen vaak grootschalig eens in de 12 of 15 jaar. Op kleine begraafplaatsen vinden echt grootschalige ruimingen zelden plaats. Een graf of een grafvak wordt pas geruimd als men de plek nodig heeft. Dat kan enkele maanden na het verlopen van het grafrecht van de vorige rechthebbende zijn, maar ook tientallen jaren later.

In artikel 31, tweede lid, van de de Wet op de lijkbezorging staat dat ruiming geschiedt op last van de houder van de begraafplaats, nadat tenminste 10 jaar na de begraving verlopen zijn en er toestemming is van de rechthebbende op het graf. Die toestemming is natuurlijk niet aan de orde als het grafrecht verlopen is, want dan is er geen rechthebbende meer.
Ruiming wordt door de wetgever gezien als een logisch onderdeel van het beheer van de begraafplaats. De kosten van ruiming zijn voor rekening van de houder van de begraafplaats. Ze zitten natuurlijk wel versleuteld in het tarief van de begraafplaats, maar de voormalige rechthebbende krijgt er gewoonlijk geen aparte rekening voor. Dat zou ook praktisch zeer lastig zijn, want soms worden graven pas vele of zelfs tientallen jaren na afloop van het grafrecht geruimd. Dan is de vorige rechthebbende vaak al verhuisd, overleden, etc.

Zie andere vragen over ruiming in de sub-rubriek 'Graf ruimen / ruiming begraafplaats'.

Er zijn soms wel kerkelijke begraafplaatsen die in hun reglement hebben staan dat bij het einde van het grafrecht nog een bedrag verschuldigd is voor de ruiming van het graf. Een rechthebbende is dit bedrag alleen verschuldigd als deze regel al bestond op het moment van het vestigen van het grafrecht (dus niet achteraf ingevoerd) en het reglement en de consequenties tijdig, vóór het sluiten van het grafrecht, aan hem zijn medegedeeld. Zie de vragen over reglementen en algemene voorwaarden in de sub-rubriek 'Verordening / reglement'.

Ik weet niet uit welke hoofde u uw vraag stelt. Als u bestuurder van een begraafplaats bent, adviseer ik u om eens kennis te nemen van de 'Handleiding Opgraven en Ruimen' van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (zie www.begraafplaats.nl). En natuurlijk mijn boek 'Begraving' dat recent in een nieuwe herziene druk bij Vermande/SDU (ww.sdu.nl) is verschenen.

Met vriendelijke groet.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >