Asbestemming

Wat u kunt doen met de as


Bron: Yarden

In Nederland is het wettelijk verplicht dat de as van een overledene na de crematie minimaal een maand wordt bewaard in het crematorium. In deze tijd kunnen de nabestaanden bedenken welke bestemming ze de as willen geven. Soms is het voor mensen emotioneel nog te moeilijk om al een definitieve keuze te maken. In dat geval is het mogelijk de as nog langer te bewaren in het crematorium of deze bijvoorbeeld in een asbus mee naar huis te nemen.

BELANGRIJK OM TE WETEN

As moet een maand in crematorium blijven

Bewaren, verstrooien of een combinatie daarvan

As bewaren of verstrooien

In grote lijnen moeten nabestaanden de keuze maken om de as te verstrooien of deze te bewaren. Er zijn voor zowel het verstrooien als het bewaren heel veel verschillende mogelijkheden. Wanneer u kiest voor verstrooiing zou u dat kunnen doen op een strooiveld op de begraafplaats of bij het crematorium, maar u kunt het ook in eigentuin verstrooien. U kunt de as ook over zee laten verstrooien vanaf een boot of vanuit een vliegtuig. Ook biedt Staatsbosbeheer de mogelijkheid om as op bepaalde (aangewezen) plekken in het bos te verstrooien. Wanneer u ergens as verstrooid moet u daarvoor wel toestemming van de (grond)eigenaar hebben.

Als u ervoor kiest om de as te bewaren dan kunt u kiezen uit heel veel verschillende mogelijkheden. U kunt de as bewaren in een urnenmuur op het kerkhof of het laten begraven. Maar u kunt de as ook thuis bewaren of er voor kiezen om bijvoorbeeld een deel te verstrooien en een deel te bewaren. De as kunt u laten verwerken in een kunstwerk of in een (as)sieraad. Nabestaanden kunnen de as ook verdelen over meerdere soorten bestemmingen, op die manier is het mogelijk om meerdere nabestaanden te laten beschikken over de as.

Risico’s crematie-as in tatoeages

De Nederlandse Voedsel – en warenautoriteit (Ministerie van Economische Zaken) heeft in 2016 onderzoek laten doen naar de gezondheidsrisico’s van crematie-as in tatoeages. Het onderzoek heeft echter geen definitieve conclusie opgeleverd omdat er nog te weinig bekend is over de mogelijke aanwezigheid van schadelijke stoffen in crematie-as.

De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Lees verder

Vind een onderneming:

Asverstrooiing

Asverstrooiing ter land, zee of in de lucht.
Waarom een maand wachten op as overledene?
Reportage door: uitvaart
Meer reportages
Wie beslist over begraven of cremeren?
Reportage door: Uitvaart.tv Wat doe je als een familielid de as wil verstrooien en de ander het wil begraven?
Meer reportages
Mr Willem van der Putten

JURIDISCH ADVIES

Mr Willem van der Putten

Asbestemming zonder overleg

Wie is rechthebbend en beslissingsbevoegd over een graf of asbestemming

Stel een vraag

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >