nieuws

Facultatieve
Sponsors

Hoe ga je om met jongeren in rouw?

19 december 2014


Kinderen en jongeren rouwen anders dan volwassenen. Hoe kun je als ouder of leerkracht een kind of een jongere het beste helpen en waar hebben zij behoefte aan? Hoe leer je hen rouwen als je soms zelf niet eens weet hoe? Monuta wil ouders, grootouders, leerkrachten, pedagogisch medewerkers en andere betrokkenen bij een rouwend kind helpen hiermee om te gaan. Daarom organiseert Monuta in samenwerking met rouwtherapeuten door het hele land lezingen over het onderwerp jongeren en rouw.

Bijna 92% van de jongeren heeft wel eens te maken gehad met een overlijden in hun omgeving . 60% van hen is zelfs meerdere keren met een overlijden geconfronteerd. Net als volwassenen rouwen kinderen en jongeren om een verlies. Ze uiten dit alleen anders. En dat kan het voor ouders of andere betrokkenen soms lastig maken om daar mee om te gaan.

Seminar
Ouders, leerkrachten en andere betrokkenen vinden het vooral lastig om jongeren te bereiken als zij zich afsluiten na een verlies en aangeven geen hulp te willen, zo bleek uit het online seminar dat Monuta op 16 december organiseerde. Zo’n 570 mensen hadden zich aangemeld voor het seminar. Deelnemers konden hun vragen over jongeren en rouw stellen aan rouwtherapeute Leoniek van der Maarel. Presentatrice Anita Witzier begeleidde het seminar.

Alhoewel Van der Maarel dagelijks kinderen en jongeren begeleidt in hun rouwproces, hoeft professionele hulp in eerste instantie niet altijd nodig te zijn. Slechts 6% van de jongeren zou een rouwtherapeut om hulp vragen als iemand waar hij of zij erg veel van houdt zou komen te overlijden, 56% neemt dit in overweging, blijkt uit het onderzoek van Monuta. Jongeren kunnen veel meer aan dan wij denken. Met behulp van hun ouders, directe familieleden en vrienden, kunnen jongeren over het algemeen zelf goed het rouwproces doorlopen. Maar liefst 86% van de jongeren praat het liefst met een ouder of verzorger over het verlies. Als jongeren zich afsluiten, is dit niet meteen een reden om aan de bel te trekken volgens Van der Maarel. Vaak praten ze er wel over met vrienden, of komen op een later moment toch met hun verdriet bij de ouder, verzorger of leerkracht. Belangrijk is volgens de rouwtherapeut wel dat je een veilige omgeving creëert, zonder dat je de jongere pusht om over het verdriet te praten, maar wel de mogelijkheid en openheid biedt om dit te doen.

Jongeren zouden sneller een rouwdeskundige inschakelen naarmate de dierbare dichterbij staat. Bij het overlijden van een ouder denkt 34% van de jongeren dat ze deskundige hulp zouden zoeken. Een rouwtherapeut moet volgens de jongeren vooral betrouwbaar zijn en goed kunnen luisteren. Daarnaast vindt 42% het belangrijk dat de rouwdeskundige ook ervaringsdeskundige is.

Lezingen
Vanaf het voorjaar van 2015 organiseert Monuta door het hele land lezingen die worden gegeven door rouwtherapeuten: Tijdens deze lezingen krijgen deelnemers praktische informatie en tips over het omgaan met jongeren en kinderen in rouw. Meer informatie en aanmelden kan via www.evenstilstaanbij.nl. Ook vindt u hier een overzicht van alle data en locaties van de lezingen.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >