nieuws

Facultatieve
Sponsors

Tariefstijging gemeentelijke grafkosten drie keer zo hoog als inflatie

Ontwikkeling grafkosten aan het zicht onttrokken

14 april 2014

Atlas van de lokale lasten
Bron: BV Uitvaart.Com / Peter van Schaik

Gemeentelijke grafkosten worden niet meegenomen in de ‘Atlas van de lokale lasten’. Coöperatie DELA vergeleek daarom voor de achtste keer de meest recente tarieven van het begraven van 780 gemeentelijke begraafplaatsen in 368 gemeenten. Gemiddeld stegen de gemeentelijke grafkosten sinds 2013 met circa 4%. Dat is drie keer zo hoog als de inflatie over 2013 (1,3%) en vier keer zo hoog als de stijging van gemeentelijke woonlasten (0,9%). Het tariefverschil tussen de goedkoopste en duurste gemeentelijke begraafplaats is dit jaar ruim € 6.500.

Atlas van de lokale lasten

Onlangs publiceerde het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) de ‘Atlas van de lokale lasten’. Dit rapport geeft onder meer een overzicht van de belastingen en heffingen van gemeenten, variërend van de Onroerendzaakbelasting tot de kosten van een rijbewijs of bouwvergunning. Het rapport, opgesteld in opdracht van onder meer het Ministerie van Binnenlandse Zaken, het Ministerie van Financiën en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), concludeerde dat het totaal aan gemeentelijke woonlasten met 0,9% stijgt. De ontwikkeling van gemeentelijke grafkosten is niet in de ‘Atlas van lokale lasten’ meegenomen.

Goede discussie niet mogelijk

Martin Kersbergen van coöperatie DELA: ” Het is jammer dat COELO de tarieven van gemeentelijke begraafplaatsen niet opneemt in de ‘Atlas van de lokale lasten’. Daardoor onttrekt de ontwikkeling van die kosten zich aan het zicht en kan er geen goede discussie over worden gevoerd. Die discussie is belangrijk, omdat de verschillen in tarieven oplopen tot ruim € 6.500. De impact van die tarieven is bovendien zeer groot. De tarieven moeten voor de duur van doorgaans twintig jaar in één keer vooruit worden betaald. Daardoor zijn de kosten van alleen het begraven op enig moment voor veel huishoudens onbetaalbaar geworden. En de kosten stijgen almaar door. De afgelopen acht jaar stegen de gemeentelijke grafkosten jaarlijks fors harder dan de inflatie. Tot slot hanteert iedere gemeente nog altijd haar eigen wijze van berekenen. Dat maakt een discussie over kostendekkendheid van begraafplaatsen vrijwel onmogelijk.”

Oproep

Het opnemen van gemeentelijke grafkosten in de ‘Atlas van lokale lasten’ kan helpen om de discussie over de ontwikkeling van gemeentelijke grafkosten en de verschillen in berekeningswijze op gang te brengen. Kersbergen: “Wij roepen de ministeries en de VNG daarom op om de gemeentelijke grafkosten op te nemen in de ‘Atlas van de lokale lasten’. Indien wenselijk is coöperatie DELA bereid haar kennis en ervaring te delen met het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden.”

Over coöperatie DELA

Zo’n 170 vestigingen, bijna 2.300 medewerkers, 41.000 uitvaarten per jaar en 3,7 miljoen verzekerden maken de coöperatie Draagt Elkanders Lasten (DELA) marktleider in de Benelux. DELA helpt mensen al 77 jaar tegen een eerlijke prijs met begrafenis, crematie, repatriëring, opvang, nabestaandenzorg en financiële diensten op deze terreinen. Het is DELA’s ambitie dat haar leden en hun nabestaanden de toekomst zo zorgeloos mogelijk tegemoet kunnen zien. Nabestaanden waarderen de dienstverlening met een negen. DELA is een ‘Great Place to Work’, heeft het Keurmerk Klantgericht Verzekeren, het Keurmerk Uitvaartzorg, het keurmerk Privacy Waarborg en is lid van MVO Nederland.

Bijlage: landelijk overzicht grafkostenonderzoek coöperatie DELA

Download hier het landelijk overzicht grafkostenonderzoek coöperatie DELA

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >